Tuesday, April 30, 2013

Wednesday, April 24, 2013

Jangan Salahkan Tudung!

Salam Khamis..

Selalu saya terdengar isu pasal bertudung n tak bertudung...
Dan memang kita akui TAK semua orang yang bertudung tu berhati mulia (BAIK LA SGT..)
Dan TAK semua orang yang tidak bertudung tu berhati kejam (JAHAT LA SGT..)
Kita semua tahu pasal tu... Do not worry..

Story ni bukan untuk menyindir sesiapa..Coz ramai di antara teman2 baik saya yg masih belum bertudung.
Or ahli keluarga saya sendiri yang tidak pakai tudung.
Dan diri saya juga baru je berjinak2 untuk bertudung. Terus terang cakap sebelum berkahwin saya tak pakai tudung..or tak berapa nak menutup aurat..Saya bukan dari kalangan manusia yang sgt warak tetapi saya sedang berusaha ke arah itu.. Insyallah dgn izin-Nya.

Apa yg saya nak cakap kat sini, ada sesetengah masyarakat kita ni yang suka menggembar-gemburkan isu ni.. Saya agak tak berapa setuju dengan pendapat seperti di bawah ini;
1) "Nampak baik, pakai tudung tapi hati busuk! Serupa tak payah pakai.."
2) "Tak guna la bertudung litup, sembahyang tunggang tonggek, tapi kedekut,mulut jahat, bla..bla..bla"
3) "Baca Quran hari2 pun tak guna la kalau perangai jahat macam tu.."
4) "Kita yg free hair ni tak semestinya tak semayang, tak semestinya tak baca quran. hati kita lagi baik dari orang yg pakai tudung tu tau"

Dan seterusnya...

Ok..Kalau u ols da tak pakai tudung atau tak menjalankan tanggungjawab yg wajib sbg umat Islam, boleh tak u ols tutup mulut jangan bangkitkan atau marah kat org yg bertudung..or jangan cari alasan utk hentam org yg bertudung di sebabkan kesalahan mereka da buat kat u ols...
Maybe u ols geram kat dia yg bertudung coz ada la krisis antara kamu, tapi bole tak bangkitkan soal lain selain daripada bertudung-tudung ni..(Aku serkup tudung saji kat muka u ols semua baru tauuuu!Marah ni..Marah..)

Orang yang bertudung walaupun dia jahat macam mana pun at least dia laksanakan apa yang wajib dan yang sudah ditetapkan dalam Alquran..iaitu menutup aurat. Yang selebihnya Allah yang layak judge dia, mulut dia ke perlakuan dia ke, keikhlasan hati dia ke..Kita manusia mana bole judge2 or cakap cam no 1,2,3,4 tu..
Contohnya Solat 5 waktu, itu dah ditetapkan and sudah diwajibkan kepada semua umat islam terutama apabila start usia seawal 7 tahun. Tak kira la penyangak ke perompak ke, kalau kau islam stil kau kena semayang..Tapi kalau tak nak solat, itu terpulang..Dosa korang tanggung sendiri bila da akil baligh.. Cuma orang sekeliling seharusnya tanya or nasihat kenapa tak semayang..itu aje..
So, Sama gak ngan pakai tudung.. itu dah memang wajib.. Atlis salah satu perintah Allah dorang da ikut..Korang adOo?? so kalau ekau tak nak pakai, itu ekau punyo pasal..Ekau dok diam2 sudah! (Ha,Jangan sampai loghat nogori somilan aku keluar!) Jangan nak sakit hati plak ngan org yang bertudung walaupun org bertudung tu lebih banyak buat jahat dari korang.. Jangan perlekehkan niat suci mereka untuk menutup aurat.

Yang bertudung pun sama gak. Jangan nak sakit hati dengan kecantikan rambut mereka2 yang tak pakai tudung tu, or jangan nak bengang coz org yang tak bertudung lebih hot dari korang so korang plak sesuka hati nak judge mereka cakap mereka semua jahat.. Kita ni dah pakai tudung da elok, so perangai yang lain pun kena elok gak..so baru org tak mengata kepada semua wanita2 yang bertudung di kepala... Reti??

Anggap la ini sebagai luahan hati saya.. Anggap juga sebagai Nasihat dari saya yg kerdil ni.. (kerdil mende..badan cam giant tak sedor diri agaknya dak ni..)
Ok la, nak gi minum air..Haus tekak membebel dalam ni.. Ehhh....

Till Then,
Ayu

Beautiful Quote..

Jika kita MARAH pada seseorang,
Jangan sampai tak nampak lagi kebaikannya...

Dan..

Jika kita SUKA pada seseorang,
Jangan sampai tak nampak lagi kelemahannya...


AjiBoy is in da Houz!

Salam Semua..

Nak show something..
Dua bulan lepas saya dapat ini from my husband...

Agak2 apa la ada dalam ni kan...
Tiba2 keluar pulak si comel ni...

Tada...Saya bagi nama dia Ajiboy...
Husband cakap biar Ajiboy dapat temankan bini dia kalau dia takde kat umah...
Aiiii...lain macam je bunyik nyer...hehe..

Thank u darling for d one n only Ajiboy from Sasha's Bear Singapore..
Material dia bagus...Bulus2 nya sangat soft...best untuk di peluk..
Btw, Ajiboy can sit..Some more siap pakai jacket biru tak kira panas ke sejuk..hahaha.. So cute!

KBye!
-ayu-